Com es reconeixen?

Les cigonyes blanques són aus grosses i camallargues. Estan recobertes de plomes blanques, excepte les plomes primàries de les ales, que són negres. Tenen un bec llarg, vermell i punxegut i unes cames primes i també vermelles.

Els mascles són més grossos que les femelles, però tots dos tenen el plomatge idèntic. Els pollets i els joves tenen el bec negre i les cames d’un groc grisós.

Longitud mitjana: 1-1,15 m
Envergadura mitjana: 1,55-1,65 m
Pes mitjà: 5-10 kg

Model wearing the violet White Stork neckwarmer

Donatiu

El 10% del preu de venda d’aquest mocador tubular es destina a l’ONG ambiental APNAE.

COMPRA!

APNAE

Per a més informació sobre la tasca que porta a terme APNAE, pots donar un cop d’ull a la seva pàgina.

VISITA!

Quina n’és la població mundial?

S’estima que la població mundial de cigonyes oscil·la entre els 500.000 i els 520.000 exemplars.

On es troben?

Crien al llarg d’Europa, nord d’Àfrica, Àsia Menor i Orient Mitjà.

Durant l’hivern, emigren en manades de milers d’exemplars a l’Àfrica tropical, zones de l’Orient Mitjà i el subcontinent indi.

Els corrents tèrmics ajuden la seva migració. Per aquest motiu, eviten les zones d’aigües obertes, com el Mediterrani.

Quin és el seu hàbitat?

La cigonya blanca té preferència per les zones d’aigües poc profundes, ni massa fredes ni massa humides. Evita les regions amb àmplies zones de vegetació alta o densa. Per aquest motiu, prefereix les àrees que els humans també acostumen a escollir per a l’agricultura.

Durant la temporada de reproducció, la Ciconia ciconia busca estructures adequades per a la construcció dels nius, com ara arbres alts, teulades, xemeneies, pallers, torres d’alta tensió, pals telefònics o torres construïdes per als nius.

El niu s’acostuma a construir uns 30 metres per sobre del terra. Amb 2 m de diàmetre i 3 de profunditat, el niu de la cigonya blanca es troba entre els més grans de totes les aus. Per construir-lo, utilitza palets, branques, tela, paper i altres materials.

Cigonya blanca volant

Font: Ken Billington

Com s’aparellen?

La Ciconia ciconia, des dels 3 o 4 anys, es queda amb la mateixa parella monògama tota la vida.

A la primavera, els mascles tornen a les zones de cria, uns dies abans que les femelles, i immediatament es posen a arreglar el niu que van utilitzar l’any anterior. Quan arriben, les femelles també participen en la construcció del niu. Nien en colònies aïllades de fins a 30 parelles.

Parella al niu

Font: David Castor

Pollets al niu

Font: Arjan Haverkamp

Quan es retroba amb la femella, el mascle desplega un seguit de reverències. Primer, es posa al niu amb una postura incubadora. Després, estirant el seu llarg coll, comença a sacsejar el cap d’un costat a l’altre. Finalment, la parella segella el seu vincle amb una exhibició, bombejant el cap amunt i avall i desplegant les ales, acompanyant-ho d’un estrèpit amb els becs.

Les femelles ponen entre 3 i 5 ous (normalment 4), que desclouen al cap d’1 mes. Al cap d’unes 8 setmanes, les cries solen deixar el niu i esdevenen independents.

De què s’alimenten?

La Ciconia ciconia s’alimenta de dia. És carnívora i té una dieta variada de mamífers, insectes grossos, amfibis, serps, llangardaixos, cucs de terra, ous i cries d’altres aus, mol·luscs i crustacis.

Durant els temps de sequera, la cigonya blanca s’alimenta bàsicament d’insectes i ratolins. En èpoques humides, la seva dieta consisteix bàsicament en animals aquàtics.

La cigonya blanca busca menjar mentre camina amb el bec apuntant cap a terra. Quan detecta una presa, fa un cop de bec per atrapar-la.

Tenen depredadors?

Els exemplars adults de Ciconia ciconia tenen alguns depredadors, però els nius i les cries solen ser objectiu de falcons i àguiles. Els nius es construeixen amunt per protegir els ous i els joves de depredadors terrestres.

Quina és la seva esperança de vida?

Esperança de vida en llibertat: 22 anys.
Esperança de vida en captivitat: 35 anys.

Cap de cigonya blanca

Font: Ltshears

Cigonya blanca

Font: ASIA-Plus

Estan en perill d’extinció?

La població reproductora de la Ciconia ciconia ha disminuït durant la major part del segle XX, en part a causa de la destrucció dels hàbitats adequats per a l’alimentació com a resultat de la intensificació del desenvolupament agrícola.

Tanmateix, en els últims anys, les poblacions de la cigonya blanca han augmentat fins a un 20% gràcies a les noves lleis sobre l’ús del sòl, especialment a l’estat Espanyol i als països de l’est d’Europa.

Malgrat les millores, la Ciconia ciconia es troba encara amenaçada per diverses alteracions de l’hàbitat:

  • Intensificació de l’agricultura.
  • Drenatge de prats humits.
  • Manca de llocs de nidificació en algunes zones.
  • Destrucció dels nius en treballs de manteniment.
  • Canvis en les condicions d’alimentació a causa de sequeres, desertificació i control de plagues de llagostes amb insecticides (a Àfrica).
  • Ús excessiu d’insecticides.
  • Electrocució a través de les línies elèctriques.
Avaluat per la Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la IUCN com a Preocupació Menor (2015).

Sabies que…?

  • Els pares alimenten les cries amb menjar regurgitat cada hora fins que compleixen 10 dies de vida, i cada dues hores fins que no tenen els 15 dies.
  • Acostumen a defecar a les seves cames per regular la temperatura corporal en climes calorosos. Per aquest motiu, no es recomana inserir-los anells a les potes per fer-los un seguiment.
  • Es creu que 1 de cada 4 cigonyes blanques és polonesa. Això es deu al fet que Polònia acull gairebé el 25% de cigonyes de les prop de 325.000 que hi ha a Europa.
  • S’ha registrat nius que han estat utilitzats any rere any durant 100 anys.
  • En algunes cultures, la presència de nius de cigonya blanca es veu com un senyal de bona sort, mentre que en altres cultures la seva arribada significava el naixement d’un nou nadó.
  • La Ciconia ciconia és l’au oficial de Lituània i forma part del símbol de la ciutat de La Haia (Països Baixos).