Com es reconeixen?

Les girafes són el mamífer terrestre més alt del món. Els mascles (anomenats toros) creixen fins a 5,3 mi pesen 1.200 kg de mitjana. Les femelles (anomenades vaques) són més petites, creixen fins a 4,3 mi pesen 830 kg de mitjana.

Les girafes tenen una pendent pronunciada de les espatlles fins al tronc, i una cua llarga amb un touet negre al final per treure les mosques i altres insectes voladors. Les seves cames també són llargues.

Coll

Tenen un coll molt llarg amb una cabellera curta i erecta. Es compon de set vèrtebres cervicals, com els éssers humans; però són més grans i s’uneixen amb articulacions esfèriques per a una major flexibilitat. Amb l’ajuda del seu coll llarg, les girafes poden explotar una part del fullatge fora de l’abast de tots els navegadors terrestres, excepte els elefants.

Banyes

Presenten protuberàncies com banyes al cap anomenats ossicons. Aquests es formen amb un cartílag ossificat cobert amb pell i els cabells. Els ossicons són primes i tufades en femelles, i gruixudes i calbes a la part superior en els mascles, com a conseqüència d’usar durant les baralles amb altres mascles. Els ossicons possiblement prenen part en la termoregulació.

Alguns mascles desenvolupen dipòsits de calci a la part superior del cap, la qual cosa crea la il·lusió de l’animal amb més de dos banyes. El resultat és una mica antiestètic, però es pot utilitzar per fer cops més pesats durant les baralles amb altres mascles.

Llengua

La llengua de les girafes és d’aproximadament 45 cm de longitud i altament prènsil (capaç d’agafar coses). La llengua, juntament amb un musell estret i un llavi superior flexible, permet a les girafes sortejar amb èxit les espines més grans de l’arbre d’acàcia i treure les fulles. El final de la llengua tendeix a ser negre per prevenir les cremades del sol, ja que està fora i exposat al sol una part significativa del temps, i pot ser de color rosa o violeta prop de la part superior.

Pelatge

Tant el mascle com la femella tenen un pelatge amb taques. Les subespècies (i ara espècies) difereixen lleugerament en coloració i patrons. Les taques de les girafes són, abans que res, el camuflatge, però cada taca també actua com una finestra tèrmica per alliberar la calor corporal. El patró de la pell és similar a una de les nostres empremtes dactilars, és un identificador únic per a cada animal i constant a tota la vida de les girafes.

Cor

Anteriorment es pensava que les girafes tenien un cor molt gran, però la investigació recent ha revelat que no hi ha cabuda. En canvi, les girafes tenen un cor relativament petit i el seu poder prové d’un ritme molt fort com a conseqüència de les parets increïblement gruixudes del ventricle esquerre.

Model wearing the green Giraffe neckwarmer | Giraffa

Donatiu

El 10% del preu de venda d’aquest mocador tubular es destina a l’ONG ambiental Giraffe Conservation Foundation.

Compra!
Guard carrying giraffes | Giraffa

GCF

Per a més informació sobre la tasca que porta a terme Giraffe Conservation Foundation, pots donar un cop d’ull a aquesta pàgina.

Visita!

Hi ha subespècies?

Actualment hi ha nou subespècies de girafes reconegudes. Les noves troballes proposen que hi ha quatre espècies i cinc subespècies de girafa. No obstant això, calen més investigacions per confirmar aquests nous resultats i alterar la classificació actualitzada.

Classificació Tradicional

 

  • Girafa (Giraffa camelopardalis)
    • Girafa Nubiana ( c. camelopardalis) Sudan del Sud i Etiopía
    • Girafa de Kordufan ( c. antiquorum) Africa Central
    • Girafa Nigeriana ( c. peralta) Níger
    • Girafa Reticulada (c. reticulata) Kènia, Etiopía i Somàlia
    • Girafa Massai ( c. tippelskirchi) Tanzània i Kènia
    • Girafa d’Angola ( c. angolensis) Bostwana i Namíbia
    • Girafa Sudafricana ( c. giraffa) Angola, Botswana, Mozambic, Namíbia, Sudàfrica, Zàmbia
    • Girafa de Rodesia ( c. thornicrofti) Vall de Luagwa i Zàmbia
    • Girafa de Rothschild ( c. rothschildi) Uganda i Kènia
Nova classificació
  • Girafa del Nord (Giraffa camelopardalis)
    • Girafa Nubiana (G. c. camelopardalis)
    • Girafa de Kordufan (G. c. antiquorum)
    • Girafa Nigeriana(G. c. peralta)
  • Girafa Reticulada (Giraffa reticulata)
  • Girafa Massai(Giraffa tippelskirchi )
  • Girafa del Sud (Giraffa giraffa)
    • Girafa d’Angola (G. g. angolensis)
    • Girafa Sudafricana (G. g. giraffa)

On es troben?

Les girafes estan principalment a l’Àfrica meridional i oriental, amb poblacions aïllades més petites a l’Àfrica occidental i central. Es troben en 21 països africans i semblen haver-se extingit en almenys set més (Burkina Faso, Eritrea, Guinea, Mali, Mauritània, Nigèria i Senegal).

Quin és el seu hàbitat?

Les girafes s’han adaptat a una varietat d’hàbitats, des de paisatges desèrtics fins a boscos i sabanes.

Giraffes on a field ordered by height | Giraffa

Girafes a Níger

Font: Clémence Delmas

Com s’aparellen?

Les girafes són polígams. El que vol dir que en general els mascles dominants s’aparellen amb totes les femelles del ramat que són fèrtils.

Aconsegueixen la maduresa sexual als tres o quatre anys d’edat, tot i que els mascles no es poden reproduir fins als sis o set anys, a causa de la competència dels mascles més grans.

Les girafes femella entren en zel cada dues setmanes durant tot l’any. Tot i que les girafes no tenen una temporada d’aparellament, la criança és més freqüent durant l’estació de pluges, ja que estan menys estressades i hi ha molt menjar per consumir.

El mascle olora l’orina de la femella per conèixer el seu estat reproductiu. Si les coses semblen prometedores, el mascle segueix la femella fins que ella s’atura, indicant que el moment és correcte. Finalment, el mascle munta la femella des de la part posterior i copula amb ella.

El període de gestació dura uns 15 mesos. L’interval entre els naixements és de gairebé dos anys.

Baby Reticulated Giraffe | Giraffa

Girafa reticulada recent nascuda

Font: Frank Peters

Sobre la descendència

Les girafes donen a llum de peu, de manera que els vedells neixen caient al terra des de gairebé dos metres d’alçada. Habitualment neix un sol vedell; els bessons són poc freqüents, però sí ocorren.

Els vedells nounats són capaços de caminar al cap d’una hora o així. Depenen de la llet materna entre 9 i 12 mesos i comencen a provar els aliments sòlids a uns quatre mesos d’edat.

Durant els primers mesos després del naixement, els vedells són molt vulnerables a ser atrapats pels depredadors. Els científics informen que només 1/4 dels infants sobreviuen a l’edat adulta a causa de les altes taxes de depredació.

Després del deslletament, els vedells queden prop de la femella durant gairebé dos anys. No obstant això, el període d’independència varia entre muscles i femelles. Les femelles tendeixen a romandre dins del ramat, i els mascles solen independitzar-se.

Comunicació i sentits

Les girafes es comuniquen entre si mitjançant sons infrasònics; per la qual cosa, més enllà de l’abast de l’oïda humana.

La seva visió es basa principalment en la seva alçada. Els permet mantenir la cohesió del ramat a la gran sabana i evitar atacs sorpresa de depredadors.

També tenen un bon sentit de l’olfacte.

Quan estan actives?

L’alimentació ocupa la major part del dia de les girafes. El temps que passen buscant aliment sovint augmenta durant la temporada seca, ja que els aliments de bona qualitat són més difícils de trobar, i sovint han de viatjar més lluny per satisfer les seves necessitats nutricionals.

Les girafes dormen només unes hores al dia. Normalment descansen mentre estan de peu, encara que de vegades se les pot observar estirades. En estirar-se, les girafes dobleguen les cames sota el seu cos, però sobretot mantenen el coll elevat. De tant en tant, poden dormir amb el cap recolzat en el seu tronc. Aquesta forma de son només dura durant períodes de temps molt curts perquè és una posició extremadament exposada.

Què mengen?

Les girafes són herbívors i s’alimenten de fulles, tiges, flors, llavors de llavors, fruites i rarament, herba. Els seus aliments preferits són les acàcies i els arbusts. Els mascles solen alimentar-se amb el coll i el cap completament estès per arribar a branques més altes que les femelles.

Són remugants, com el bestiar o les ovelles. S’empassen ràpidament els aliments sense mastegar, de manera que es veuen obligats a passar molt de temps movent els aliments entre els quatre estómacs i la boca. Les girafes regurgiten l’aliment que han empassat, després mastegen i finalment s’ho empassen de nou.

Si hi ha aigua fàcilment disponible, les girafes beuran sovint. Fan lliscar les potes del davant i/o dobleguen els genolls per permetre que el coll llarg arribi a l’aigua. No obstant això, en ambients àrids, les girafes absorbeixen la majoria de la seva humitat gràcies a la condensació que es reuneix de les fulles.

Tenen depredadors?

Els lleons són els principals depredadors de les girafes. També són vulnerables als lleopards i hienes, i en menor mesura els guepards i cocodrils. La majoria dels depredadors es dirigeixen a les girafes joves, malaltes o ancianes. A més, els éssers humans representen un gran problema per la caça furtiva.

Les girafes es defensen contra els depredadors donant patades amb les cames llargues. També corren a una velocitat de 50 km / h per períodes sostinguts.

Quina és la seva esperança de vida?

L’esperança de vida mitjana en estat salvatge és de 25 anys.

Ramat de girafes

Font: Giraffe Conservation Trust

Bulls fighting | Giraffa

Girafes sudafricanes lluitant

Font: Luca Galuzzi

Com es comporten?

Les girafes són socials i no territorials. Formen ramats flexibles de 10 a 20 individus , depenent de la disponibilitat d’aliments i aigua.

Les girafes no tenen forts llaços socials, excepte les mares amb els seus fills. Les mares es reuneixen en ramats de bressol i cuiden els vedells d’uns i altres mentre busquen menjar per protegir els seus nadons contra els depredadors.

Els mascles joves que tenen edat suficient per tenir cura de si mateixos formen ramats de solters. Jugaran i interactuaran per intentar esbrinar qui és el més fort i més dominant del grup.

Els mascles madurs abandonen el grup on han nascut i solen passar la resta de la seva vida sols, excepte la temporada d’aparellament.

Els mascles competeixen entre ells per tenir el domini i oportunitats d’aparellament. Lluiten utilitzant els seus colls i caps com a armes.

Estan en perill d’extinció?

Les poblacions de girafa han sofert una caiguda dramàtica del 36-40% en els últims 30 anys i es consideren vulnerables a l’extinció.

Aquests són els principals factors que han provocat aquest descens:

  • Pèrdua, degradació i fragmentació de l’hàbitat a causa del creixement de la població humana, que va de la mà de l’expansió de les activitats agrícoles i ramaderes. També a causa de les activitats mineres i de la tala incontrolada.
  • Caça il·legal per a la carn i la pell.
  • Conflictes armats.
  • Les condicions de sequera són cada vegada més freqüents. Aquesta situació augmenta el risc d’incendis forestals i moviments de poblacions humanes (de vegades en àrees protegides).
  • Malalties com l’àntrax i la pesta bovina.
  • Accidents de cotxe i tren fora de les àrees protegides.

La majoria d’aquests factors no han cessat i poden no ser reversibles en el total de les espècies.

Atès que les girafes es distribueixen per tota Àfrica i viuen tant en parcs nacionals i reserves estatals com en terres privades i comunals, les accions de conservació no són una tasca fàcil. Tanmateix, aquestes han d’incloure la gestió i la protecció del medi ambient mitjançant l’aplicació de la llei i les iniciatives de conservació basades en la comunitat.

Avaluada per la Llista Vermella de les Espècies Amenaçades de la UICN com a Vulnerable (2016).

Sabies que…?

  • Els romans creien que les girafes eren una combinació d’un camell i un lleopard. D’aquí és on ve el nom de l’espècie de girafa camelopardalis!
  • Es creu que la paraula “girafa” prové de la paraula àrab “zarafa”, que significa “caminador ràpid”.
  • El patró de la girafa és similar a una de les nostres empremtes dactilars. És un identificador únic per a cada animal.
  • Poden córrer tan ràpid com a 55 km / h en distàncies curtes i transcórrer còmodament a 15 km / h en distàncies més llargues.
  • Els ocells búfags es munten en les girafes i eliminen paparres i altres paràsits de la seva pell. Hi ha una relació beneficiosa mútua entre les girafes i els búfags.
  • La patada d’una girafa pot ser letal. Pot matar un lleó!
  • Les girafes i els camells tenen un ritme de marxa diferent en la qual mouen les dues cames d’un costat del cos i, a continuació, les dues cames de l’altre costat.
  • El cordó umbilical es trenca quan el nounat baixa al terra.
  • Les girafes no tenen dents frontals a la mandíbula superior.
  • Històricament, aquesta espècie s’ha passat per alt en termes de recerca i conservació, però en els darrers anys s’ha fet un important progrés.