Com són?

Els pingüins emperador tenen un cos aerodinàmic i unes ales que es tensen i s’aplanen per convertir-se en aletes. Poden tenir una alçada de 122 cm i un pes d’entre 22 kg i 45 kg. El pes varia segons l’estació, ja que tant el mascle com la femella pateixen una pèrdua de pes considerable mentre incuben el seu ou i cuiden la cria.

L’Aptenodytes forsteri té plomes negres a l’esquena, el cap, la barbeta, el coll, la cua i la part dorsal de les ales (aletes). El seu ventre i la part interior de les seves ales són blancs. El seu pit és d’un groc pàl·lid i la zona auricular, d’un groc brillant. El seu bec, que fa 8 cm de llargada, és negre per la part superior i la inferior pot presentar-se taronja, rosada o lila.

Tant les seves aletes com el seu bec són relativament petits, pel qual els ajuda a mantenir l’escalfor. Altres adaptacions que els ajuda a mantenir-se calents per les fredes condicions de l’Antàrtida, el que suposa enfrontar-se a una sensació tèrmica de -60 °C i ventades de 200 km/h, són una distribució complexa de plomes i grans reserves de greix. També tenen una cavitat nasal especial que minimitza l’escalfor despresa normalment durant l’exhalació. A causa de la proximitat de les seves venes amb les artèries, els pingüins emperador tenen l’habilitat de reciclar la seva calor corporal. La sang es refreda camí a les extremitats i s’escalfa quan torna cap al cor.

Donatiu

El 10% del preu de venda d’aquest mocador tubular es destina a l’ONG ambiental SEO BirdLife.

Per a més informació sobre la tasca que porta a terme SEO BirdLife, pots donar un cop d’ull a la seva pàgina.

Visita!

Diferències entre el mascle i la femella

Els mascles i les femelles són semblants en plomatge i mida, encara que els mascles pesen una mica més.

On es troben?

Els pingüins emperador viuen a l’Antàrtida. Rarament es troben més al nord que 65° al sud. Les colònies reproductores es localitzen al gel fix a prop o a la mateixa costa de l’Antàrtida, però en alguns casos poden arribar a estar a una distància considerable del mar obert.

En quin tipus d’hàbitat viuen?

La gran majoria de les colònies reproductores de l’Aptenodytes forsteri es troben a banquises i només se’n coneix d’una que ocorregués totalment sobre terra. Els pingüins emperador s’alimenten dins les fredes aigües antàrtiques.

Pingüins emperadors sobre gel

Font: Lin Padgham

Com s’aparellen?

Els pingüins emperador es reprodueixen en colònies que poden estar compostes per uns quants milers d’exemplars. Són monògams durant cada època reproductiva i normalment s’aparien amb una parella diferent cada any, encara que algunes parelles es reprodueixen més d’un any consecutiu.

Els mascles s’exhibeixen per atraure les femelles i, com hi ha més femelles que mascles, hi ha una gran competició per trobar parella. La demostració del mascle consisteix a mantenir-se recte, abaixar el cap, inhalar, fer un crit de festeig i aguantar aquesta posició durant uns quants segons. Per crear una unió de parella, el mascle i la femella romanen cara a cara. Un estén el cap i el coll i l’altra copia la posició, la qual mantenen durant uns quants minuts, i després caminen junts per la colònia. Abans d’aparellar-se, el pingüí fa una reverència a la seva parella, amb el seu bec assenyalant a prop del terra, i la seva parella l’imita.

Parella pingüí emperador amb pollet

Font: Christopher Michel

La femella pon un únic ou que deixa a càrrec del pare mentre ella es dirigeix al mar per aconseguir aliment. En funció de l’extensió del gel, haurà de viatjar entre 50 km i 120 km fins que arribi a mar obert. El mascle manté l’ou en equilibri amb els seus peus i el cobreix amb la seva bossa d’incubació per mantenir-lo calent. Durant uns 65 dies, el mascle s’encarrega de protegir l’ou de les fredes temperatures i les tempestes.

Després d’estar uns 2 mesos fora, la femella torna per tenir cura del pollet sortit de l’ou, a través de la regurgitació del menjar per alimentar-lo. El pingüí emperador mascle, mentrestant, es dirigeix al mar per aprovisionar-se, amb el que comença un seguit de torns entre els pares per cuidar la cria i anar a buscar menjar, que el regurgiten per al pollet en tornar.

Sobre les seves cries

Els pollets del pingüí emperador pesen al voltant d’uns 315 g quan surten de l’ou. Estan coberts per un borrissol gris, tenen el cap negre i una “màscara” blanca. Quan creixen, els petits pingüins emperador creen grups (o guarderies), per protegir-se del fred i els depredadors, fins que estan llestos per deixar l’àrea de nidificació. Durant aquesta època, el seu borrissol se substitueix per plomes curtes i rígides, semblants a les dels adults. Un cop s’ha acabat la muda, els joves deixen la colònia i marxen cap al mar per començar a alimentar-se.

Comunicació i sentits

Els pingüins emperador depenen de les seves vocalitzacions per localitzar la seva parella o el seu pollet. Fan ús de crides complexes a través de la utilització de dues bandes de freqüència alhora; un sistema a “dues veus”. Els pollets xiulen per demanar menjar o comunicar-se amb un pare. L’Aptenodytes forsteri també fa ús d’exhibicions físiques per comunicar-se. Per evitar agressions dins la colònia, utilitzen una posició de pacificació per la qual mantenen les seves aletes una mica cap enfora i aixequen el bec.

Quan estan actius?

Els pingüins emperador estan actius durant qualsevol moment del dia o la nit. Del gener al març viatgen i busquen menjar en grup per l’oceà. Al març i l’abril els pingüins madurs viatgen a les àrees de nidificació i comencen el festeig. Posen els ous al maig o a principis de juny i són desclosos des de mitjans de juliol fins a principis d’agost. Des d’inicis de novembre, els pollets comencen a mudar el plomatge i els adults deixen d’alimentar-los. Al desembre i al gener tots els ocells tornen al mar.

Què mengen?

Els pingüins emperador s’alimenten de peix, calamar i krill. El Pleuragramma antarcticum conforma la major part de la seva dieta. Tenen diferents tècniques d’alimentació per a cada presa: se submergeixen superficialment per alimentar-se de krill sota el gel i s’enfonsen més per alimentar-se de peix i calamar.

Tenen depredadors?

Els depredadors principals del pingüí emperador són la foca lleopard i les orques. Els pollets poden ser presos per ocells, com ara el petrell gegant antàrtic i, a vegades, el paràsit austral, encara que aquest últim sol recollir pollets morts.

Quants anys viuen?

La seva esperança de vida a l’aire lliure ronda entre els 15 i els 20 anys.

Colònia de pingüí emperador

Font: Michael Van Woert

Pollet pingüí emperador

Font: Ian Duffy

Quina és la densitat de població mundial?

El 2009, es calculava que la població mundial de pingüins emperador era de 595.000 exemplars repartits en 46 colònies reproductores. Des d’aleshores, s’han trobat 7 colònies més, però la xifra de població mundial no s’ha actualitzat encara.

Com es comporten?

Com totes les espècies de pingüins, els pingüins emperador són aus no voladores i estan ben adaptats per a la vida aquàtica. Poden submergir-se fins a una profunditat de 535 m i romandre sota l’aigua més de 20 minuts, així com poden assolir velocitats de 3,4 m per segon. A terra, caminen de tal manera que arrosseguen els peus o llisquen per terra sobre el seu ventre amb l’impuls dels seus peus.

Els pingüins emperador són animals sociables, ja que busquen aliment i nien en grups. La nidificació té lloc a grans colònies, en les quals s’ajunten per mantenir-se calents i combatre el vent durant les condicions climàtiques més extremes. Cada exemplar va alternant-se per moure’s del mig a l’exterior del grup.

Pingüí emperador saltant de l’aigua

Font: Christopher Michel

Estan en perill d’extinció?

Amenaces per als pingüins emperador:

  • El canvi climàtic és una gran amenaça, ja que recau en la concentració i el gruix del gel marí i les condicions climàtiques, el qual pot afectar la reproducció i l’alimentació. Les espècies que engloben les preses dels pingüins també poden notar les conseqüències del canvi climàtic.
  • Pertorbació causada per investigadors i turistes.
  • Pesquers que poden afectar la seva presa.
  • Fugues d’oli que poden crear problemes localment.
Avaluada per la Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la UICN com a Gairebé Amenaçada (2018).

Sabies que…?

  • Els pingüins emperador poden submergir-se més que qualsevol altre au (fins a una profunditat de 535 m).
  • Mentre protegeix el seu ou i espera la seva eclosió, el pingüí emperador mascle no menja res durant 2 mesos.
  • Els pingüins emperador i els pingüins d’Adèlia són les dues úniques espècies de pingüí que realment provenen de l’Antàrtida.
  • Els pingüins emperador ponen ous amb closques ben gruixudes i el pollet pot tardar 2 o 3 dies en trencar-la.
  • Els pingüins emperador mascles poden produir “llet de pap” que utilitzen per alimentar els pollets que acaben de sortir de l’ou mentre esperen la femella que torni de pescar. Els coloms, els flamencs i els pingüins emperador són els únics ocells que alimenten les seves cries d’aquesta manera.